Jídlo v boji proti (nejen) koronaviru

Ahoj! Dnes, kdy všichni svým rodinám doma vaříme, pojďme toho využít, protože jídlo je skvělý prostředek, jak zdraví své rodiny na přímo ovlivnit. Abychom odolali nebo již na boj s koronavirem, potřebujeme vyladit svůj imunitní systém. Mnoho věcí může naší imunitě přímo pomoci. Mezi hlavní body patří:

  • spánek 

  • odpočinek a relaxace

  • orgasmus

  • smích

  • meditace

  • pohyb, chůze

  • trávit čas v přírodě,

  • a samozřejmě – strava

Které potraviny posilují obranný systém našeho těla?

  • Velké množství zeleniny a ovoce – jsou plné antioxidantů, vitamínů, enzymů a mikroelementů. Zelenina je také cenným zdrojem vlákniny. Škrobové bulvy a kořenová zelenina (např. červená řepa, mrkev, sladké brambory apod.) poskytují rozpustnou vlákninu a polysacharidy, které vyživují náš mikrobiom (jako prebiotika). Zelená listová zelenina dodává nerozpustnou vlákninu. Pro podporu dychacích cest Tibetská medicína obzvlašt doporučuje dyně, řapikatý celer, ředkvičky, porek, kopřivy, bambusove vyhonky, avokáda a cukety. Z ovoce si vybírejte ty s kyselejší chutí, bobulové plody, rakytnik, rozinky, černý bez a granátové jablko.

Pamatujte, že pokud jíte hodně zelené zeleniny, která je sice zdravá, ale těžká na strávení, pak se může oslabit i síla vašeho trávicího ohně, metabolizmu (tibetsky medro). Abyste tomu předešli, dávejte přednost vařené zelenině před syrovou – alespoň v zime a na začátku jara.

  • Plody moře a ryby – obzvlašt sardinky, makrela, anchoičky, sledě, divoký losos, jsou důležité hlavně pro svůj obsah omega 3 mastných kyselin a vitamínu D (stejně tak i vaječný žloutek a houby). Obsahují také zinek (i v červeném mase, luštěninách a semenech), selen a jiné stopové prvky. To vše je důležité pro správné fungování našeho imunitního systému.

  • Houby – hlavně šiitake a hlíva ústřičná jsou velkým zdrojem beta glukanů (též ve vláknině ovsa a jiných obilnin). Glukany jsou polysacharidy, které podporují růst imunitních buněk a současně snižují cholesterol.

  • Fermentovaná zelenina – kysané zelí, kimchi, pickles a další fungují jako probiotika. Vyzkoušejte také fermentované nápoje jako jsou kombucha, vodní kefír a organický jogurt. Kultura ve střevech hraje v našem imunitním systému důležitou roli. Pamatujte, že 80% imunitních buněk se nachází v břiše!

  • Masový vývar – výborný zdroj kolagenu, glykosaminoglucanů a aminokyselin stěžejních pro správné imunitní funkce jako cystein, arginin nebo glutamin. Léčí zažívací trakt a výrazně vyživuje celé tělo.

  • Cibule a česnek – přidávejte je do jídla; pokud je ale dobře netrávíte, pak je jen nakrájejte a umístěte do pokoje. Pokud musíte v časech epidemie vyrazit do míst větší koncentrace osob, pak si jej vezměte sebou v plátěném pytlíčku. Vůně odpuzuje veškeré mikroby, jakož i jejich nositele :)

  • Kvalitní oleje - kokosový olej, máslo a ghee obsahují monolaurin - látku, která dezitegruje ochrannou obalku virů, čimž ho inaktivuje. Dále můžete přidat za studená lisované olivový, chia a lněný oleje.

  • Vyhonky - jsou přirodním multivitaminem, můžete si tak doma kličit brokolici, vojtěšku, řeřichu (, mungo a další dobroty pro podporu imunity.

  • Nápoje – pijte hodně teplé převařené vody a bylinné čaje, například tulsi, zázvor, roibos, organický zelený a bílý čaj, nápoj z kurkumy. Pokud pijete kafe, koukněte zde, jestli (a jaké) je pro vás vhodné.

  • Koření – koření obsahuje silné složky, které jsou účinné již v malých množstvích – esenciální oleje, fenoly, terpeny, étery a další. Některé koření zahřívá a zlepšuje zažívání a látkovou přeměnu, např.: zázvor, pepř, kmín, fenykl, anýz a chilli. Pro posileni dychací soustavy, tibetská medicína doporučuje řimský kmin, skořice a řimské seno (fenugreek). Rostliny obsahují také silné antimikrobiální a antiparazitární složky, které je chrání před nepřáteli. Nejsilnějšími takovýmito rostlinami jsou rozmarýn, oregáno, tymián, šalvěj, hřebíček, šafrán. Působí také protizánětlivě. Využijme proto jejich síly!

Čemu se vyhnout?

Zcela jistě vynechejte sladkosti – cukr utlumuje činnost imunitního systému až na několik hodin! Syrový med tvoří výjimku, dobře naše tělo podporuje, jen to nepřežeňte s konzumací. Pro podporu imunity můžete také mlsat hořkou čokoládu:)

Omezte také příjem jídla, které prospívá zánětům jako trans oleje, oleje obsahující omega 6 (jako řepkový olej), lepek, mléčné výrobky a konzervanty, jídla plná pesticidů a toxinů. Nyní nepotřebujete pro své tělo extra zátěž, se kterou se musí vyrovnávat. Ted je ta nejlepší doba začit se stravovat zdravě. 

Tady najdete nahravku z mého semináře na toto tema v angličtině: 

 https://www.purelandfarms.org/programs/2020/3/28/food-as-medicine


Recepty pro inspiraci

Mandlová kaše s borůvkami 

  • mandlová mouka
  • semena lnu
  • sezamová semínka
  • borůvky (nebo jiné ovoce)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • trocha himalajské soli
  • skořice
  • voda

Všechny suroviny umíchejte v mixéru a několik minut povařte. Tato velmi vydatná snídaně je inspirována Cukrfree kuchařkou. 

Perželové smoothie

  • svazek naťové petržele
  • jablko nebo hruška nebo obojí
  • 2-3 lžíce čerstvého pomerančového džusu
  • 1 lžíce namočených čia semínek
  • voda

Dobře umixujte a vychutnejte si svůj antioxidační shot!

Restované houby shiitake

  • česnek, zázvor, pór a citronová tráva

  • houby shiitake

  • mangold/ brokolice/ květák (používám vše, vy si vyberte)

  • organická sójová omáčka (např. Tamari)

Všechny přísady nakrájejte a orestujte na kokosovém oleji. Já je ráda podávám s nudlemi ze sladkých brambor, můžete použít i rýžové nudle. Posypejte čerstvým koriandrem, sezamovým semínkem, můžete přidat mungo výhonky.

Toto je skvělé protizánětlivé jídlo, které posiluje imunitu. A navíc i skvěle chutná.

Čekankovo avokádový salát

  • čekanka
  • avokádo
  • grapefruit (nebo granátové jablko)
  • sezamová semínka

Vše dobře promíchejte, přidejte olivový olej, trochu himalájské soli a citronovou šťávu.

Já ráda propašovávám zeleninu do zákusků. Jednak jim to dodá vláčnost a pozvedá jejich výživovou hodnotu. Děti milují mrkvový koláč, dort s červenou řepou a čokoládou. A zde ještě jeden paleo, glutenfree recept...

Cuketovo maková buchta

  • 500 g strouhané cukini
  • 300 g mletého máku 
  • 100 g bramborového škrobu nebo tapiokové mouky
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 lžíce vaniky
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce (vegani vynechají)

Vše smíchejte a pečtě při 180 °C asi 40 min. 


​​

Bibliografie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19885842

https://www.nutraingredients.com/Article/2018/06/19/Untapped-potential-Mushroom-beta-glucans-backed-for-bright-functional-future

https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-high-in-vitamin-d#1

https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc

https://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/prevention/does-sugar-really-suppress-the-immune-system

https://mindovermunch.com/blog/bone-broth-benefits/

https://chriskresser.com/the-bountiful-benefits-of-bone-broth-a-comprehensive-guide/

Cukrfree - Kuchařka pro malé i velké, Jana Dell Plotnárková, Janina Černá

http://kucharkazesvatojanu.blogspot.com/2017/08/cuketovy-makovec.html

Etericke oleje v profesionalni praxi, Katerina Kloudova, Aroma atelier

https://www.ppt-health.com/shingles-see-also-herpes-monolaurin/study-abstract-report/